Gårdagens ridpass

 
Igår red vi ut och Amadeus var riktigt pigg! Att han var så pigg händer sällan, i traven bara sprang han och jag fick knappt stopp på honom. 
Efter vi värmt upp så tog vi galopp och galoppera länge, han var rädd för allt, bytte galopp, stoppa, hoppa åt sidan och drog iväg, men annars gick de bra! Vi red på en travbana, en travbana där det finns jätte många vägar inne i skogen och där är det ju perfekt underlag till att trava/galoppera länge! 
När vi kom i galopp så stoppar Amadeus, och någon sekund efter så barka det till riktigt högt och inte bara en gång, det låt typ som älgen knäckte tjocka träd och flera gånger, annars brukar det låta 1-2 gånger, men detta var både högre och höll på längre. Det enda jag letade efter var ifall älgen skulle komma ut ur skogen mot oss, men tur sprang den in i skogen. 
Jag hade under hela ridturen tänkt på älg, var redan lite rädd när vi hörde den, sen blev jag ännu mera rädd och det blev Amadeus också, alltså var jag inte den som skulle lugna Amadeus, för jag var mer den som gjorde honom rädd igår... 
 
Idag så blir det nog lite dressyr, men det beror på hur underlaget ser ut, om det bara är is eller inte :)

Hage!

Jag hatar när människor säger, "min häst kan inte gå i hagr", "min häst kan inte gå i stor hage" "står den för länge ute blir den knäpp", allt handlar om rutiner. En häst som är van att gå in 14 blir troligen galen av att komma in 16,  om man vänjer av hästen så blir den inte galen av att stå ute länge. Det med att häst inte kan gå i hage, oftast är det pga skaderisk, men enligt en forskning så hästar som vistas i stor hage varje dag är betydligt lugnare än hästar som bara får stå i en liten ruta någon timma om dagen. Om hästarna som stått i en liten ruta släpps i en stor hage, såklart den skulle springa men inte varje dag, där är skaderisken.. En häst i stor hage och kompisar har mindre skador än en ensam häst i en liten hage. 
Jag hatar verkligen när hästar kommer in tidigare än 14, och om dom kommer ut senare än 9. 
När jag ska praktisera så ska jag inte praktisera där hästarna hålls inne varje dag, då jag anser det som riktigt dålig djurhållning. Enda man tänker på då är sig själv, inte vad hästen trivs med. 
 
Om jag skulle få en häst som inte kan gå i stor hage enligt ägaren, så skulle den lätt klara gå i stor hage i min ägo. Jag villl alltid se på hästen bästa, även om det är en stor risk jag tar. Det är inte hästens fel att det blir glad att springa i stor hage, det är ägarens fel som har satt den i en liten hage i från början! 
 
Jag är glad att Amadeus har ett bra liv, jag är glad att han är en av många hästar som har det riktigt bra- tillskillnad  med hästar som står i liten hage, ute få timmar om dagen och står ensamma. 
 
Jag längtar så mycket till sommarlov, då älskar Amadeus sitt liv till 110% och då blir jag så mycket gladare av att se honom så glad! Jag kommer alltid försöka få honom ett så nära naturligt liv som möjligt, förut har jag inte haft tillgång till lösdrift om jag inte skulle vilja pendla 3 h om dagen, och det är ändå först nu jag verkligen inser hur mycket en häst kan ta skada av att bara stå, inte ha fri tillgång på mat m,m. Men jag har hittat ett underbart stall med lösdrift ca 5km från pappa. Dit kommer han förmodligen flyttas efter sommaren, fast först måste jag vänta till sommaren innan vi kan bestämma mer och ifall det ens finns plats kvar. Vi kan lixom inte åka och kolla idag för att flytta dit efter sommaren.. 
Så jag längtar så mycket för att veta om det finns plats kvar och om det är ett bra stall. Men dagarna går så fort och snart är det sommarlov! 
 
 

Hej!

Amadeus vilade igår och vilar idag, på söndag rider ja igen! I torsdags red ja dressyr igen, men det gick inte alls bra.. Han var spänd i steget, och jag blev frustrerad, han sprang mest med sänkt rygg och jag visste inte vad jag skulle göra. Jag har tappat så sjukt mycket under tiden ja inte tränat, tränade sist i juli.. Jag har tappat så mycket, jag känner inte när vi gör fel och jag vet inte hur känslan ska kännas längre.. Vill helst bara rida ut, tills det blir mjukare i marken men då tappar vi mycket igen och jag måste börja om med att rida lång och låg ett tag och inte göra krävande uppgifter, det kommer nog ta ett tag innan det blir mjukt i marken och sen är det dags för tävlingar, och då har jag inte "tid" till att rida lång och låg varje pass. För detta är sista tävlingsåret och då ska jag försöka tävla så mycket som möjligt! 
det tråkiga är att de inte finns någon tränare tillgänlig utan vi måste köra till ett ridhus, och pappa kan/vill inte och mamma kan inte åka 1gång/vecka till Karlstad. 
 
Så får vänta några hundra år igen... 
 

Trög ponnybus

Var fint och varmt väder ute idag, tyvärr hade jag inte kameran med mig.. Hade kunnat bli fina bilder. 
Det var jakt ute i skogen idag så fick inte rida i skogen, utan galopperade på ett jätte lång och platt väg! Så himla skönt och hoppas kunna rida där även när de är varmt ute, såg på vissa ställen att de var stora sten annars var det snötäckt hela vägen. Amadeus ville gärna stoppa, och han stoppade ca 50 gånger, fast på vägen hem kunde vi galoppera hela vägen utan ett enda stopp! 
 
Veckans schema ser ut såhär: 
Måndag: Dressyr på gärdet
Tisdag: Vila
Onsdag; Rider ut
Torsdag: Dressyr på gärdet
Fredag: Vila
Lördag: Vila
Söndag: Dressyr/ rida ut- vet inte riktigt än.. 
 
Skolan är rätt slapp, slutar ca halv 3 varje dag, så hinner nästan rida ut när det är ljust! 
Till helgen ska jag till mamma, där av vila och jag ska träffa min saknade kusin Nathalie! 
 
Ska försöka få med någon att ta kort, men det är riktigt svårt, för pappa el mamma vägrar och då har jag ingen annan... 
Dom fryser tydligen ute ;O 
 
Saknar sommaren så otroligt mycket! 

BILDBOMB från idag 30 bilder

Var riktigt fint väder idag och hästarna var på lite bushumör ;)
Amadeus har gått riktigt fint när vi ridit dressyr och jag börjar ställa lite högre krav. Han älskar uteritter och vill inte komma in i från hagen när han har mat kvar.. Springer gärna ifrån mig...;)
Jag längtar så himla mycket till sommaren, och efter sommaren kommer han fortfarande stå ute 24/7, eller om det finns plats kvar, jag har troligen körkort och Amadeus kommer trivas så himla bra, inte vara grinig, inte vara hungrig eftersom han kommer vara utan mat endast när jag grejar med honom i stallet! 
 
Där jag står nu trivs jag så himla bra, trevligt folk och mår riktigt bra där, Amadeus tivs, men inte så jätte bra, och det syns på honom.. efter jag flyttade hit är han grinig, kommer inte när jag kommer för att hämta honom (som han alltid har gjort annars) m,m. Så förhoppningsvis så finns det plats på lösdriften!
 
Bildbomb från dagen: 
 
 
 
 
 
Där ser han faktiskt smal ut :o (bilden ovan)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Så himla fint *host* ^
Första fina riktiga bilden när Amadeus stegrar, och jag har längtat med att få en bild på det!
 
 
Jag har världens sötaste ponny! Jag älskar när han kollar sådär oskyldigt! 
 
 
 
Världens finaste, Världens bästa och den Bästa Vännen man kan ha i sitt liv❤
 
 

10 saker

* Jag SKA ha magrutor till sommaren och smala ben! börjar träna när de blir liite varmare och ljusare :)! 
* När jag mockar och ska lägga rätt spånet dröjer de allra längst, minsta lilla bajsplopp måste bort och spånet ska helst va helt platt. 
* förr dröjde det ca 20 min att mocka men när jag bytte spån till spånpellets dörjer de ca 7 min om det är svårmockat! 
* Jag älskar läsa "10 saker ni kanske inte visste"
* Jag har dåligt samvete varje gång jag lämnar stallet, för hans mage står tom många timmar och att bli instängd i en liten bur kan inte vara roligt. Nej, lösdrift nästa, och förhoppningsvis kommer jag inte byta stall på flera år.. 
* Jag älskar att kolla på svenska poliser på tv, och idag blev mitt favorit program "tunnelbanan", helt sjukt hur folk kan bete sig och nästan alltid är det alkohol med i bilden... Så himla roligt att kolla på! 
 
Amadeus
* Amadeus har bytt stall 2 gånger och blir ett tredje efter sommaren, alltså har han stått i ett stall när jag gick i ettan, bytte när jag börjde 2an och när jag börjar trean så har han förhoppningsvis bytt stall igen, men denna gång lösdrift med fri tillgång på mat!
* Amadeus har ett ställe som blir hårlöst på sommaren och ser ut som skav för de sitter vid sidostyckena vid tränset, men den försvinner på vintern och kommer tillbaka på sommarn.
* Amadeus testar varje dag ifall det är okey att gå utanför stallboxens gräns- en grej jag är väldigt noga med!
* Amadeus älskar mat, och jag får så himla dåligt samvete när jag vet att hans mage står tom många timmar- därför ger jag honom mer mat än vad han behöver och därför är han otroligt tjock! (Fast gått ner lite nu när han stått utan täcke när de va kallt och sol). 
* Amadeus klarar lätt gå utan täcke utan att frysa, även om de hade snö/regnat en hel dag så konstigt nog frös han inte, ! Så det är bara jag själv som är lite nojig och tror när de blåser och är blötsnö uppskattar dom nog täcke när de inte finns något annat skydd. 
* Amadeus hatar när han ligger ner i hagen och jag kommer å stör, då är det enda gången han lägger bak öronen för att han är arg på mig, han vill sova ifred! 
 
Typ gravid...

Efter ponnytiden

Efter min ponny tid, som går ut detta året, så kommer jag inte skaffa häst. Jag kommer ha kvar Amadeus, om jag vill tävla så kan ja tävla mot hästarna. 
Det viktiga för mig är att vi båda ska ha en underbart liv tillsammans, och att varje dag lever Amadeus ett ganska riskfyllt liv. Det kan gå snabbt och sen finns han inte i livet mera, men jag kan trösta mig med att jag gjort allt jag kan för att han ska ha ett så bra hästliv som möjligt! Snart ska han ut på lösdrift (innan året är slut), vilket gör hans liv extra bra! 
Han rids inte med skydd, han har inte skydd i hagen, han står ute på sommaren (med gräs som är högre än mig ca 160 cm) när han haft fång, han står ihop med hingst och dom leker rätt hårt med varandra. Men om jag skulle ta bort hans häst liv så skulle en del av Amadeus dö, han älskar sällskap, han älskar att stå ute dygnet runt och det bästa han vet är färskt grönt gräs. Så jag tar risker varje dag, men jag vet han har då levt ett bra liv tills då! För jag vill att han ska leva ett liv så nära naturligt, därav ska han ut på lösdrift och han trivs så sjukt mkt bättre av att va ute 24/7.
 
Amadeus betyder allt för mig, därför måste jag våga ta risker och tänka på honom och inte på att jag älskar honom så mycket att jag skulle ta bort en del av hans liv. Jag står inte på Lillerud pga dåliga hagar, dom är så små, dom kan inte komma upp i full galopp utan att behöva vända direkt, att han måste in tidigt på vintern och massa annat som inte klarar mina krav ;). För jag vet vad han gillar och inte gillar. Han är ingen häst som springer/går runt mkt i hagen, men att ta bort det alternativet är dumt och att se honom bara stå och hänga i hagarna skulle ja inte vilja se.
 
Han är mitt liv och att sälja honom, skulle inte funka.. Jag vågar inte lita på att han skulle få ett bra liv, han kan säljas vidare, han kan bli behandlad illa m,m. Även om det finns massa underbara människor där ute, så vill jag inte riskera att han inte får ett bra liv, och sen kan jag inte tänka mig ett liv utan honom, han är min bästa vän! 
Amadeus betyder allt, och utan honom skulle mitt liv vara jobbigt, men att han finns där, vid min sida varje dag. Även om jag kan sakna att va med vänner ibland. Så är det Amadeus som gör mig lyckligast!
 
 
 
 
 
Jag älskar honom så otroligt mycket!
 
 

Vinter

Lite härliga vinterbilder!
 
 
 
Där är huset hemma hos mamma! 
 
 
 
 
 
 
Jag må ha världens finaste ponny! 

Amadeus och Vimsa

Jag tog på grimma och red ut i ca 1h, skrittade mest och men blev lite trav och galopp också. Han var som vanligt, vill bryta av i galoppen, trava på som bara den när jag släpper efter på tyglarna.. Men bra att han har lite framåtbjudning iaf ;).
Sen klättrade vi lite grann, uppför en brant och vääääldigt lång backe. Så han fick jobba lite med ryggen också! 
 
Lite bilder jag tog på Amadeus och hingsten Vimsa :)! Dom trivs så bra ihop med varandra! 
 
 
 

Gårdagens ridtur

Igår  red vi till mitt lilla fält, han var rätt jobbig och vill gärna arbeta i hög form vilket resulterar att jag måste hela tiden leda neråt för annars kommer formen högre upp. 
Galoppen gock bra, vill gärna öka ner de går nerför men samlar upp sig lite efter, så där var jag tvungen att ha koll på så han inte ökade, vilket gick helt okey. 
I högergaloppen så ville han gärna bryta av, men innan han bryter av är det som han tappar takten, hänger sig i tyglarna och sen kommer ner i världens slängtrav, efter han hade gjort så några gånger blev jag irriterad och petade på honom lite hårdare ( han hade reflextäcke , så han kände knappt), och då blev han typ rädd och drog iväg, men efter han lugnade ner sig så bröt han inte av mer på det viset. I vänster funka det bättre och vi galopperade bara någon volt :). 
 
 
idag blir det en lugn ritt, på tis ett dressyrpass till och på onsdag får han vila, eftersom skolan drar igång och han har då inte vilat på länge :). 

Stallet strax

 
Ska snart cykla ner till busstationen så jag kan ta den till stallet! 
Vi har faktiskt tränat dressyr nu varannan dag nu, och vi ska göra det idag igen! Han har gått så bra dom senaste gångerna så jag har vågat på mig att prova lite sluta, vilket gick över förväntan, han gör dom inte i närheten av bra,  knappt att de går att räkna som sluta? Men bättre de än att han kör upp huvudet, blockar mig, skjuter ut bogarna och drar iväg.. 
Där vi rider är det dock inte så bra, kan bara rida på volt som dessutom sluttar neråt så blir inte långa pass. 
Dessutom så dröjer det ett tag till att komma dit, så Amadeus får gå ut i skogen en stund och vägen hem också :). 
 
Idag ska jag även byta ut Amadeus spån, det är så hemskt underlag och hatar att han måste stå i det men idag ska det äntligen bytas ut till spånpellets som man vattnar. Hoppas det håller det mycket renare än vad spånet är, jag ser knappt skillnad på spånet och kisset, då är de illa!! 
 
När skolan drar igång (ons) så kommer inte jag uppdatera bloggen mera, eller ibland ifall jag har tråkigt! :). 
Saknar värmen, saknar lediga dagar! 
 

Dagens fail

Strålande väder idag, någon minusgrad och sol!
Amadeus fick gå ut en tur , mest skritt då det var hårt överallt.
Vi kom till ett ställe som det är stort öppet fält med massa sand och där var det mjukt och fint för att trava och galoppera på en volt.
Jag skulle trava fram lite för att sedan gå upp i galopp, men Amadeus var riktigt pigg så var först tvungen att trava ganska länge innan han kom ner till jorden och lugnade sig för att kunna galoppera i låg form utan att bli stark.
Han var så himla fin och allt flöt på, fast red dock bara volt och gjorde inga svårare rörelser.
Men han blev varken stark eller för hög i formen även om jag skulle viljat ha honom lägre. Dock har han ju lättre för lite högre än låg form när man ska kräva lite mer arbete.

Till dagens avramling, nästan iallafall..
Jag travade ju på volten och Amadeus var lite okontaktbar, och jag satt barbacka med en jättetjock padd som är jätte halkig på hans rygg och man har typ inget att säga emot när något man sitter på halkar åt sidan, man följer med..
Iaf, Amadeus gjorde något så padden gled lite åt sidan, vilket resulterade att jag gjorde de samma och såklart passar han på att dra iväg, jag tappar ena tyglen och försöker få stopp medans jag själv sitter väldigt löst och gled runt över hans rygg och tänkte "nu ramlar jag av" och då börjar han bocka och dra ner huvudet så hade inget framför mig och tillslut fick jag tag i tygeln och kunde stoppa honom. Jag var såååå himla nära att ramla av att de var ens sjukt att ja klara sitta kvar.

Det är TUR att Amadeus är så snäll som han är, han bockar inte högt, han skulle inte kasta av mig med vilje, för då skulle han ju bocka högre och göra värre grejer än att bara springa ;).
Som sagt, det går att räkna på 1 hand hur ofta han bockar på ett helt år med ryttare på ryggen.

Gott nytt år!

Jag klarade ett nyårslöfte och de var att inte ramla av Amadeus på hela 2012 och jag har bara vart nära ett fåtal gånger med att ramla i baken ;).
Även om Amadeus bockade ca 3 gånger av 300 dagar på hans rygg.. Rätt slapp ponny? ;)

Iår är jag mer taggad än någonsin med att börja träna, vi får se hur länge de håller i sig.. Det är tänkt att ja ska gå upp lite tidigare och springa innan skolan, för efter när ja kommit hem från stallet äter jag och sen hoppar jag i säng och har då ingen motivation till att gå ut och springa kl 21 på kvällen.. Sen så är de bättre att springa på morgonen!

Jag har läst ut första boken av hungergames och är snart klar med den andra boken.. På mindre än en vecka? :o jag som hatar att läsa böcker, eller kan helt tvärt sluta läsa även om de är mitt i boken, men hungergames böckerna dom har fått mig på fall och jag måste tvinga mig själv med att sluta läsa för att inte läsa ut hela boken under natten..

Amadeus då: Han fick vaccin i fredags och gått rätt lugnt några dagar , vi trava lite igår och idag blir det mer trav och lite galopp skulle ja tro :)
Imrn ska de bli lika roligt väder som alla andra dagar, regn och +grader.. Vi som hade ca 30-50? cm snö.
Jag är även mer taggad på att träna med honom , kan uppnå ett mål som jag bara drömt om (om jag lägger ner massa kraft på att träna honom) . Jag är lite lat själv när de gäller dressyrträning, med de e för ja vet Amadeus hellre springer runt i skogen istället på banan. Men ett år, kan inte skada med att rida liiite mer på banan/gärdet! Dock måste ja träna för tränare, vilket blir problemet om jag vill uppnå det mål jag satt upp. Jag kommer inte skriva vad jag har för mål.. Jag vet och de stannar hos mig själv! Når ja inte målet, så vet endast jag de och ingen annan vilket är en tröst ifall jag inte uppnår målet! 😉

RSS 2.0