30 okt

Hej! 
Var imorse och kollade benet och det var mer svullet idag, förhoppningsvis så går svullnaden ner när han fått gått i hage... 
Idag ska jag promenera en tur igen, ca 40-50 min på asfalt. Sen går vi och äter gräs igen! 
Amadeus kommer få vila/ bli skrittad för hand tills svullnaden är helt borta. 
 
Eftersom han inte är halt, stel eller något utan gör ont när man klämmer så är det inte så farligt ändå, han behöver inte vila i 3 månader lixom.. 
Han hade även småsår eller något konstigt som varade lite grann så ska dit ikväll igen och fixa och trixa med honom. 
 

Ibland är det tur

Jag är så himla glad av att Amadeus är såpass lugn som han är, annars kunde de ha vart gonatt för honom inatt. Han hade nämligen trasslat in sig i hönätet, ändå så trodde jah att jag hade hängt det tillräckligt högt upp. Amadeus är nämligen väldigt otålig och vill äta fortare än vad han kunde så då ska han hålla på och sparka i nätet... Så han hade inatt suttit fast i minst 8-9 h.. Då all bajs låg på ett ställe och han hade inte druckit något vatten.. 
Han kunde ha skurit av hoven, eller slitit sönder senan, eller ramlat och legat på rygg, usch ! Det är såååå himla tur att Amadeus är så lugn, att han inte får panik av att sitta fast. Dom hade vart tvugna att skära isönder snöra. Så Amadeus vart svullen på vänster fram.. Även ömmade mycket när man rörde svullnaden. Dock inte halt eller något. Så nu ska han aldrig mer ha hönät om det inte ska hänga i taket ;). Eller så kan man fixa en låda så han inte får in hoven i. Fast på länge får han äta för fort igen.. Dumma häst som inte förstår det jag gör för honom är bra! 
 
Var i stallet ca 4 h, grejade med Amadeus 3,5 h. Var ute och gick på asfalt för att kolla om svullnaden ville gå ner, men de ville den inte. Vi gick även och betade i 50 min innan han fick gå ut i hagen igen med massa mat... Varför kan jag inte minska maten för...   
Amadeus får vila några dagar och jag sticker till stallet imorgon på morgonen för att kolla benet. 
 
Ibland har man så otroligt tur! 
 
Underbraste som finns<3

Amadeus fick något ryck

Igår när jag skulle hämta in Amadeus så stod jag ett tag med honom, när jag hämta grimman för att ta in honom så fick han något dampryck, och sprang och bocka å ha sig, så höll han på ett tag, jag sprang såklart och hämta kameran och ställde mig i mitten och han fortsatte. Han kom några gånger fram till mig för att dra iväg i full galopp igen ;).
 
 
 
 
 
Hihi han kan bocka om han vill, busen! 
 
 
 
Så himla styggt x)

Filmen

 
 

Resultat

Framridning: Stark, seg och jag själv red dåligt, kunde inte riktigt ta fokus på ridningen i början, efter jag satt mig ner så blev det lite bättre. Red inte fram länge ca 30 min, vilket gick bra. Dock kunde jag inte trava och galoppera igång ordentligt, men han blev iaf inte trött. Han var framskrittad för hand  så korta upp tygeln direkt jag hoppa upp nästan, skritta ca 7 min innan jag trava ca 10 min sen tog jag galoppen lite lätt. Sen typ var det dags att gå in i collectingring så. Där jobbade jag mest i trav och gjorde några ryggningar, några fattningar från skritt. Sen in på banan, hade nu en riktigt fin känsla i collectingring.
 
 
På banan: Han var hyfast framme, mer än vad han brukar. Inga större missar, lite seg men ändå mer framme än vanligt. Dock i början som troligen inte dommarn ser, så första volten börjar han galoppera x). Men skrevs inget i protokollet. Annars var känslan sååå underbart bra, han var sååå himla duktig och gjorde det jag bad om utan några problem. Lite i framvikt i vänstervolten och även förvända där, så fick en 6 på förvända. I högra förvända fick vi faktiskt en sjua :D!! Skänkelvikningar kan ju bli bättre, då vi inte tvärar tillräckligt. Annars jag så himla nöjd med min plutt idag! 65,7 % och kom första utanför plac. Fick även samma % som en ponny som vart med på sm ;). Vi har uppnåt vårat mål! Vilket gick snabbare än jag själv trott. Nästa mål blir att starta la:p1 ;). HAHA, aldrig att vi gör de ;). 
Film kommer upp senare ikväll! 
Är så himla glad att kunna äga en sån underbar pålle som Amadeus, han är mitt allt!
 
Jag älskar dig så otroligt mycket! 

Resultat

Är sååå himla nöjd och vi har klarat vårt mål, vi fick 65,7 % :D!!!!! Mer om tävlingen när ja kommer hem!

Anmäld

Imorgon är det dags för tävling igen, vilket blir kul.
I onsdags red jag dressyr vilket gick bra i traven men när vi kom till galoppen hade han ingen balans, jag försökte samla upp honom men direkt jag släppte efter på tygeln så ökade han och kunde inte riktigt vara balanserad... Körde bara på volter för att han skulle förhoppningsvis skulle släppa, men tyvärr så fick jag ge upp. Höger släppte det, men vänster funka inte.¨Totalt genomsvettig blev han.
Igår fick han skritta först 1 h, och sen gick jag in på banan ganska snabbt för att prova galoppen, och då satt den. Så han måste ha haft en väldigt dålig galoppdag ;).
Kunde köra förvänd utan att han bröt av, så då gav jag mig.
 
Direkt jag var klar så blåste det upp till storm och lite snö kom på Amadeus rygg :D!
 
Idag kommer han få vila, då han kanske kan bli lite piggare imrn.
Och dommarn jag ville skulle dömma min klass, dömmer :D!
Startar runt ca 16:00 så det sköönt! Även typ 3dje bakifrån, även om jag inte tror att vi kommer få över 60% så brukar dom bli lite snällare mot slutet.
Resultat kommer upp via mobiluppdate, någon gång vid halv 16-17 :).
 
Sen har vi höööööstlov, som kommer tillbringas i stallet och kolla tv och myyysa!
Hoppas på samma känsla som 13/10, denna gång ska vi försöka tvära mer i skänkelvikningarna. Även att jag måste driiiva mer i förvända, då han helt utan förvarning bryter av.. Vilket ger många poängs avdrag. Även vara mer noga när jag fattar galopp, för sist fatta jag alltid lite sent vilket troligen drog ner 1 poäng.

Anmäld

Sista tävlingen iår blir nu till lördagen, startar la:1! Har vart på resev typ 1 vecka, men nu kom jag äntligen med! Så hoppas bara att en snällare dommare dömmer som håller koll! Såg nämligen att hon som dömde kan dömma klassen jag ska vara med i.
Så hoppas bara den jag vill dömmer la:1 :).
 
Amadeus får gå ett dressyrpass idag, kanske för hon som står i stallet, annars ensam. Rider igenom la, och ska tänka mycket på skänkelvikningarna.
Jag har testat en grej, som funkar hyfsat på tävlingsbanan, så varje gång jag gör snett igenom så gör jag mellantrav så han får in det i huvudet och förra tävlingen så längde han mer än han någonsin gjort! Så det hjälper lite :).
 
Tävligen är i Arvika så inte så jätte långt bort, men tar väl typ 1 h ändå... Så hoppas på det bästa! Att vi förhoppnigsvis slår den förra %, men de beror lite på dommaren oxå.. Om vi får den stränga så kan vi få lite sämre, men får vi den snälla dommaren kan vi få bättre om Amadeus går lika som han gjorde förra tävligen.
 
Så hiiiimla underbart fin!

Betar gräs

Ist för skynda sig hem tillbringar jag en timma till i stallet och myser lite extra med Amadeus! Vi är ute och betar gräs och ska göra de 30 min till innan de blir sängdags för grabben ;)!
Han var sååå pigg när Jag red ut idag, helt underbart! Red barbacka dessutom oxå. Han älskar verkligen att komma ut i skogen, spec när han inte gått ute på nästan en vecka, förra tisdagen red jag ut sist x). Så nu tyckte han de va extra kul! Han har då vilat 3 dagar, gått ett dressyr och ett lätt hoppass :)!

Hoppade idag

Idag hoppade jag med Amadeus som jag inte gjort på sååå länge! Studs desutom, fast gick bra! Börjar bli lite bättre med hopprädslan faktiskt. 
Dock var det liiite trångt, men kom igenom lite krångligt.. Höjde till ena hindret t 60 -70 cm, längde men blev förtrångt de oxå. Hoppade 3 gånger typ, och sen rev han och då gav jag mig. Hoppade hindret lite efter oxå, så han skulle hoppa av sig, om de ens finns det ordet? x)
 

På skolan

Sitter i skolans datasal och väntar på att nästa lektion ska börja, vilket är om ca 1 h.
 
I onsdags red jag dressyr, hade ett annat bett vilket gjorde Amadeus stark och stum.. Eftersom jag rider så sällan med bett så kan det inte direkt skada ifall jag rider bara med ett hela tiden.
Han var iaf stark och tung vilket aldrig är bra för hans mun. Annars är jag sådär ganska nöjd, men vet att vi båda kan bättre.
Under veckan som kommer, kommer jag ta hjälp med en som står i stallet, vilket är bra för , så jag kan få hjälp med min sits, och få någon att säga vad jag ska göra och så.
 
Igår åkte jag till stallet ganska sent, eller runt 17, han fick alltså vila för det regnade så mycket och jag inte kommer se honom på 2 hela dagar, så fick bli en mysdag ist. Jag var i stallet ca 2 timmar och grejade med honom, klippte lite skägg, lite man och även lite på luggen. Dock borstade jag inte på honom så mycket, eftersom jag vill att han ska få ett lager "fett" under pälsen som skyddar skinnet från att bli blött/att kylan kommer in. Eftersom jag vill ha utan täcke så mycket som mjöligt, fast inte vid regn/snö eller vid -10 grader kallt, fast det beror lite på hur han ser ut i hullet och om han skulle börja frysa eller inte.
 
Idag vilar han, även på lör, alltså vilar han 3 dagar denna vecka. Värsta är att han är liiiiite för fet, man känner knappt revbenen.. Men vill inte minska på maten, känns så taskigt. Älskar att ge honom mat x). fast har faktiskt minskat på morgonen då får han typ 1,5 och typ 1,5 på middag, för han har ganska mycket gräs att tugga på, så tuggbehovet blir uppnått och så får han ca 6-7 kg på kvällen...
 
Onödigt + långt inlägg, men har man tråkigt så har man..

Gårdagens kaos

Red ut , skräll lixom? ;). Vi red mot ett ställe där det finns massa fina ridvägar, så red jag till ett ställe där jag inte ridit förut och kom till en vändplan, så vände jag och skulle galoppera en bit för det var väldigt fint och sluttade lite uppför.
Efter typ hundra meter i galopp tvärstannar han och kastar sig åt det håll vi kom ifrån och försöker dra.. Vände tillbaka och han totalvägra gå, hjärta slog och han andades hårt och fort. Efter försök efter försök så hoppade jag av, han vägra gå förbi utan sprang över mig och ville dra åt andra hållet.Han gör aldrig så utan tänkte att de måste va älg i närheten, hoppade upp, vettskrämd som jag var blev ju inte Amadeus lugnare av... Vi höll på i minst 30 min om inte mer.. Båda var livrädda, så gick till vändplanen och snurra runt där för att han kanske skulle våga gå förbi sen. Ringde till pappa som fick mig lugnare x). Sen gick vi dit igen, han vägra gå förbi med mig på ryggen, men han var lite coolare och våga gå små steg framåt. Jag hoppade av igen för att leda förbi honom, då gick han förbi, rädd men gick förbi.
 
Det roliga i detta var att han hade skrämt upp mig så sjukt mycket, men när jag hoppade av och fick leda honom förbi så tror jag att han var livrädd för en sten, en sten.. För efter vi gått förbi så blev han lite lugnare men kollade ändå inte på stenen, efter ca 10-20 meter så var han som vanligt igen... Skumt
Som alla vet så är jag totalt liiivrädd för älgar, det värsta jag vet när jag är ute och rider ifall jag skulle möta en älg.. Det har aldrig hänt mig något, men är livrädd för att bli jagad, min värsta mardröm..
 
Sen är Amadeus i vanligt fall rädd för större stenar, ibland kan han knappt gå förbi. Men allt annat klarar han gå förbi utan problem, eller lite problem. Men stenar är farliga grejer de..
 
Var ute i 2 timmar, han knappt med den buss jag skulle, så fick stressa lite i stallet..
 
Min allra bästa vän♥

Filmen

Här är filmen från la;1 :D!
 
 
Han är så underbar min fina lilla kille<3

Resultat + framridningsbilder

Är så himla nöjd över dagen! 
Framridning: Amadeus var pigg, springig och stark. Det fanns en liten bana, som jag red i först med bytte pga att var rädd för att rida in i någon annan. Den större var det ingen på, dock låg den så långt bort att man inte hörde något. 
Amadeus var iaf pigg och tittade på allt runt om, efter ett litet tag så blev han lugnare och kunde jobba i stadig form. Fick en sån underbar känsla och allt flöt på bra! Skänkelvikningarna på framridning gick inte så bra. 
collecting så blev han ännu finare och var lätt och fin i munnen. När det närmade sig min start så blev Amadeus segare och segare, så himla typsikt. 
 
På banan: Seg, men mer framme än vanligt. Han orkade länga mer än vad han någonsin orkat x). Fast orkade bara till halva och dog sen.. Han lyssnade bra, och var inte jätte låg som han kan bli. Första skänkelvinkningen gick super bra och han körde inte upp sitt huvudet och körde sitt eget race. Vi kunde ha tvärat mer, men vågade inte ifall han skulle dra upp huvudet. Även åt höger som vi har haft sååå stora problem med kunde att han flytta utan att dra upp huvudet, även här skulle vi tvära mera, men ville inte få honom att köra upp huvudet. 
I förvända galoppen så bröt han av, vilket det är koffet på så fick mååånga poäng av drag där, det gjorde han båda gångerna men i vänster så bröt han av förtidigt och i höger hann jag fatta ny galopp. Sen fick ju några småmissar! 
 
Jag är hel nöjd, och den känsla jag hade på banan har jag inte haft på 1,5 år!!!!! 
En sak som jag blev riktigt irriterad på var att dommarn höll inte koll och tittade bort när jag red upp första gången så hon såg inte när jag hälsa, så fick troligen 1 poäng avdrag där... Hon tittade även bort när jag red upp för att avsluta- så jävla dåligt!!!!!! 
 
Resultatet blev 57,63% och jag är mer än nöjd! Jag har inte tränat för någon på 3-4 mån och fick ändå såpass bra! Känslan var underbar!!!
 
Film får ni imorgon, men bilder bjuder jag på idag!
 
 
 
 
 
 
Bilden under gör vi ett försök till skänkelvikning.

14:42

kl 14:42 startar jag imrn! Kommer försöka vara där runt halv 2, sen lastar vi ur Amadeus 10 i två och pysslar om honom innan jag rider fram honom. Försöker att inte rida fram så länge då han blir så himla seg! 
 
Åker från mamma vid 9, är i stallet ca 10 och då börjar jag med mockning + ger Amadeus lite mat. Sen tar jag in honom och borstar honom ren och sen tvättar jag ben + muggen efter de så knoppar jag. Åker ca halv 1.
Resultatet kommer upp lite snabbt på bloggen efter start , om internet vill funka och bloggappen. Är inte nervös än, men kommer bli under morgonen.. Spec på tävlingsplatsen. Desutom reg debut + la debut.., spännande, men vet redan nu att jag kommer komma sist. Vi har iaf startat, vilket är det jag viljat lääänge men inte vågat, så vi testar och ser hur de går ;)..
 
Han är så himla fin min lilla kille❤
 
 
 
 
 
 

Börjar bli lite nervös

På lördag debuterar vi La:1, börjar bli lite Nervös nu .. Startar tidigt , nr 3. Räkna ut att ja kommer inte starta förens runt 14-15:00 , ganska skönt så slipper gå upp jätte tidigt för att putsa, knoppa , tvätta ben och så ;). Resultatet kommer troligen samma dag, annars kommer de på sön :).
Red dressyr igår, vilket gick sådär, han var fin men jag visste inte vad jag gjorde?. Min ridning försämras varje dag,  jag kan inte rida längre, och rida på andra hästar går verkligen inte, rider som om jag var 5år, igen... Går bra att rida Amadeus, men när jag rider andra så känner ja bara att ja inte kan längre.. Saknar Eda rf så himla mycket, där mådde jag riktigt bra! där träna jah en gång i veckan, det jag behöver göra! Men nu trivs jag och Amadeus så himla bra där vi står nu oxå, fattas bara att träna 1ggn/vecka. Vi har inte tränat för någon på 3-4 mån, ändå så debuterar vi la?.. efter tävlingen blir det måååånga uteritter, skita i träning, bli ännu sämre på att rida andra hästar, men Amadeus skiter i om vi inte tränar, då han älskar att vara ute i skogen! Jag älskar att vara i skogen! Amadeus betyder mer än någon annan, för han finns alltid där, gör mig glad varje dag och lyckan av äga en sån underbar ponny är obeskrivlig❤
 
 
Jag rider dåligt på alla hästar, jag kommer ändå inte satsa på ridning. Sen jag börja rida på Lillerud har jag förstått hur dåligt jag rider. Jag suger totalt på att rida. Nu vill jag inte rida andra hästar, för varje gång så känner jag mig dåligare och dåligare. Har så himla tur att jag får äga en ponny som Amadeus, känna lycka varje dag❤ 
 
Vi har varann och det är allt som betyder något för mig❤

Bilder 6/10-12

Sista bilderna
 
 
 
Galoppfattning- ser ganska så glad ut? x) Jag sitter inte alls framåt lutad.. 
 
 
 
Om någon skulle förstå, skulle dom fatta, men ingen fattar, och ingen förstår hur sjukt mycket du betyder♥.
 

Bilder 6/10-12

 
Blev lite bilder på gärdet då det var så fint, då blev de såklart liite bus

Klantig

Red ut idag i det fina höstvädret, vägarna härom kring är så himla mysiga och det finns miljoner. Så blev massa galopp och massa avbrott som inte var bra.. Han ville inte galoppera igenom vattenpölar, men de ville jag så då bröt han av ;). 
Vi galoppera jätte mycket och han blev jätte svettig, vi hoppade även lite grann, så himla kul även om vi alltid kommer fel x). Sista gången så knäckte han hela hindret... 
 
Sen när vi skritta på långa tyglar så var det en väääldigt liten kulle, för att vi skulle komma upp på en annan väg, då snubblar han ner på båda knäna och typ galopperar när han fortfarande var på knä, han kom alltså inte upp på dem 3 första försöken så det såg ut som han galoppera med knäna.. Allra första gången vi gått ner på knä, och att han förflytta sig 3-4 meter innan han kom upp på benen igen... 
Hoppade direkt av för att kolla honom, men han fick bara liitet skrubbsår på kotorna på frambenen.. 
 
 
Han är så himla underbar<3

Bilder 6/10-12

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Mycket beröm för en mycket fin kille

Iphoneskal

Har nyss beställt hem ett Iphone skal för 169 kr, riktigt billigt! Har alltså gjort så jag får ett med egen bild! Det brukar kosta runt 300 kr + att frakt tillkommer. Nu fick jag det för 99 kr och frakten var på 69 kr. 
 
Valde bilden nedanför, hade beslutångest vilken bild jag skulle välja och tillslut bestämmde jag mig ;).
 
Nu ska jag natta, kommer lite inlägg under sön, mån och kanske tis, det ligger på tidinställt. Får se när jag orkar uppdatera igen... Hej så länge<3
 

Sadeln

Sadeln blev omstoppad så vi hämta den idag, så red dressyr idag eftersom jag ändå hade sadel.
Han kändes mjukare i munnen i den långa och låga formen, men när ja plockade upp honom blev han lite mer tung och ville bli bärd så var tvungen hela tiden att påminna honom att han inte kan bara hänga på, dock var han finare i munnen än sist, för då var han hemsk, han var riktigt stark och allmänt jobbig - mycket bättre idag som tur är :)!

Red igenom la:1 vilket gick bra, dock började han krångla mer med munnen och stack ut tungan å sånt.. Fick film på det, så det såg inte så dåligt ut, lite öppen i formen med de var pga munnen. Hoppas på att få mellan 55-60% till helgen!
Fast är inte ens taggad än, alltså känns bra men glömmer ofta att det är tävling.. Värsta är ju att ja inte kan åka till honom på fredag, för måste hjälpa till på en tävling på praktiken som slutar sent.. Men eftersom jag startar näst sista klassen så hinner jag fixa och dona med honom före, typ kan starta vid halv 14-14. Ska bara borsta honom noga och knoppa - alltså inte tvätta, eller bara benen. Bättre att han har sitt pälsfett kvar än att tvätta honom, då pälsfettet håller bort kyla och vatten. Fast vet inte vad pälsfett heter egentligen därav skriver jag pälsfett..

Bilder kommer jag ladda upp dom närmsta dagarna, har på tidsinställt ;).'

 
 
♥Amadeus

Saker ni kanske inte visste

Amadeus
 
*Om jag ger honom hö (i hagen) i massa olika högar, måste han äta ur varje hög innan han stannar vid första högen igen.
 
*Han taggar alltid till lite extra när vi ska galoppera, han små taktar hela tiden när jag kortat upp tyglarna, han slutar dock efter om jag skrittat några meter ;).
 
* Han blir sur om han inte får sin mat när han vill ha den. Spec om jag grejat med maten och stänger boxdörren då slår han ibland i väggen med framhoven... Även när han kan kika ut. Detta är ofta på kvällen/morgon, men han får sin mat ca 10-15 min senare. 
 
*Om han kommer lös när jag ridit/gått så springer han ofta inte hem utan springer och kan bara få för sig att stoppa. Hänt ca 4 ggr i rad.. Tur det. Fast en gång så sprang han längs en väg ist för att springa över den som gick hem. Fast stoppa bara någon meter efter, men han stack ändå inte hem, knäpp ponny
 
* Han har inte bockat högt med mig på flera år, utan bara höjer ryggen och studsar om kring. Han har aldrig stegrat med mig, eller sparkat bakut.
 
* Endast sett honom stegra en gång på ca 6 år, det var i hagen när han lekte med Giggs. 
 
Jag
* Jag har bara en bästa vän - Amadeus. 
 
* Jag har svårt att öppna mig och håller det helst inom mig. Pratar aldrig problem, aldrig. Hänt någon gång på 17 år. 
 
* Vill bli mer tränad, men är för lat för att träna och älskar onyttigheter...
 
* Har bättre kondis än vad man kan tro, även snabbare än vad min kroppsbyggnad ser ut ;). 
 
* Jag är mer morgon människa än kvällsmänniska... Blir lätt trött på kvällar och vaknar tidigt. När jag har skola snoozar jag aldrig utan är vid köket ofta på 1-2 min och då har jag redan satt på mig kläder.
 
Lätt nya favorit bilden♥ Så himla söt
 
RSS 2.0