Fotografering

Pappa blev med idag och fotograferade lite grann.
Amadeus har ju inte gått dressyr på över 2 veckor vilket gjorde honom lite stel, gapade en del (hade bettet han inte älskar, men det enda bettet han inte får sår av), sprang på som en idiot och bättre blev det inte av att han fick klackar, så slutade fort. Men några bilder blev riktigt bra!
 
Något jag aldrig stör mig på i verkligheten men mycket på bild är att det nästan alltid syns vitt i Amadeus öga, och när det syns vitt i ögat ser hästen rädd ut även om Amadeus inte är det. Något jag tycker är fint på Amadeus, men inte fint på bild...

Så himla glad över att jag har en så fin ponny!! 

Underbart väder!

Så himla skönt väder ute och jag kunde tex rida ut i min sommar jacka, men blev dock lite kallt mot slutet när vi endast skrittade och det började bli kyligare ute. 
Amadeus har vilat i 6 dagar vilket resulterade en ponny som var rädd för allt, men inget mer än att bara gå ett steg fortare. Ibland är jag riktigt glad att han är så cool som han är, skulle nog inte pallat ha en häst som alltid är pigg, stark, busig m,m. Utan Amadeus är lite lat, men eftersom han är så cool så går det göra massa roliga grejer utan han skulle bli rädd. 
Vi travade en del och tog två galoppsteg i varje galopp, just för han vilat ett tag. Sen var det skritt och trav som gällde! 
 
Eftersom jag var i stallet i ca 6h så fick det blir extra mycket mys med Amadeus! Så massa nya kort, fast alla bilder ser typ lika ut... På torsdag har pappa lovat att bli med att ta kort när jag rider :D
 
Bilder från idag:
Amadeus är nog en av dom finaste ponnyer som går på denna planet!
 
 

Det värsta jag vet

Något av det värsta jag vet är när jag har vart dum nog och satte på Amadeus täcke i fredags, vilket resulterar att han har täcke på sig idag och idag är det ca 10+ i solen och Amadeus har täcke... Dåligt samvete, men han överlever ;)! 
 
Amadeus har vilat sen onsdag just för han vart lite halt och sen för jag sytt i ryggen, men imorgon hoppar jag upp på honom (egentligen får jag inte det men) och rider en tur och hoppas på vädret är på min sida så jag kan ta med kameran :).
snart blir det vår och ridbanan kommer att fungera igen vilket gör att jag kan rida mer seriöst igen, under nästan hela vintern har jag endast ridit ut och han skulle behöva arbeta ;). Idag ringer troligen mamma massören och bokar en tid! :) 
 
Längtar så mycket till sommaren! 

Snart

den 28 mars har jag ägt Amadeus i 4 år och då kommer ett långt inlägg med filmer och massa bilder! 
 

Tur i oturen

Eftersom jag inte kommer få rida på några dagar pga att har fått stygn i ryggen, tog alltså bort födelsemärket och ska dit om 2 veckor igen och troligen ta bort ännu ett. 
Tur i otruren blev Amadeus halt, troligen  ett sömstick efter skoning, då han inte är halt hela tiden utan kanske halt 3 steg och travar fint 3 steg osv. 
Jag har tyvärr då ridit med detta för jag har bara trott han haft snöklackar och eftersom han inte visade tecken hela tiden, men idag när jag tog ut honom så såg jag det tydligare och då provade jag att longera honom och han var halt... Han ska alltså få vila några dagar, vilket passar mig perfekt då jag inte kommer få rida något och måste ta det lugnt och fint i stallet till en början. 
Hoppas bara att det är ett sömstick och inget så att han måste vila flera veckor, för då får vi ett problem- han kommer bli fetare.. 
 
Saknar sommaren så otroligt mycket, roliga dagar/ridturer med Amanda, mysa och värme! Nej, om det kunde bli  sommar nu tack! 
 

Ledig imorgon

Ska till läkaren och kolla födelsemärken och ev ta bort.
Men bara för man är ledig får man inte sovmorgon klockan står på 05:20 och kl 06:00 sätter jag mig på cykeln och cyklar ner till busstation och åker vidare till stallet och tar ut pållarna!
Jag ska till doktorn 11:00 så kan vara skönt att ha stallet gjort på morgonen och att jag blir lixom ledig på eftermiddagen är helt ok!
Ska äntligen ringa till massören och vi kanske ska köpa halm till min lilla tjockis ! Har gått ner 1kg till i hö't så i dagsläget får han 7kg vilket jag tycker är alldeles för lite, så lite halm vore inte fel! Om vi kunde ha ett ridhus, eller att marken kunde vara mjuk så vi kan arbeta hårdare och Amadeus kan få mer mat! Men nu rids det bara ut och när vi rider ut blir det inte jätte ansträngande ifall vi inte skulle konditions träna varje dag så ;).

Tur att jag har världens snällaste ponny!

Under helgen blev Amadeus skodd, jag tog då bort snösulorna för vill helst bara ha en skoning lixom. Jag tycker hovarna blir så svampiga med snösulor så jag tog bort de.
Eftersom det bara är kramsnö går det inte att rida, trodde jag.
Så igår gick jag ut för en promenad med Amadeus för hand, och efter en bit var vägen perfekt plogad och Amadeus fick inga klackar vilket gjorde så att jag hoppade upp barbacka, grimma och grimskaft och utan hjälm och så red vi iväg :)!
Vi travade och galopperade felfritt, han kunde tex galoppera sakta vilket inte händer så ofta när vi rider ut.
En gång blev han rädd för en brungrå färgad fläck på marken och tvärvände men annars var det felfritt :)!
Efter jag travat av så hoppade jag av och hämtade pinnar han kunde ha i hagen, typ 2-3 meter långa gick jag med i ca 30min och Amadeus gick lugnt bredvid mig med pinnar som rörde honom på benen, vilket jag tror många hästar skulle inte klara av ;). Men Amadeus är så cool i sig själv och fattar att om jag går bredvid så finns det inget som kan äta upp honom. Haha eller? 😉

Konditionstränat!

Amadeus fick konditions träna igår, vi red på ett gärde som är nästan perfekt lite ojämnt med det gick att galoppera!
Eftersom gärdet sluttar lite så blev lite galopp lite sluttande neråt (det värsta jag vet är att galoppera nerför) och gick sedan lite uppför!
Tog ca 15 min i varje varv så blev sammanlagt 30 min med 5-10 min skrittpaus.
Galopperade med bett för han inte skulle köra upp huvudet och vägra mjukna, med bett blir det så mycket enklare - eller beror på vart vi rider...
Han var rund och låg form hela passet!!! Mjuk och fin i munnen och jag bara älskade känslan när ryggen höjdes!! 👍
Han var riktigt fin och väldigt sliten mot slutet ;).
Efter passet så gick vi in i stallet kastade på oss reflexer, ylletäcke och fleece runt halsen på Amadeus, så gick vi ut på av skrittning för hand på 30 min!
I stallet igen stretcha jag honom och myste lite extra!

Idag får han vila, kommer nog ha lite träningsvärk, såklart skrittas han för hand 😀

Snart ska jag åka till skolan för å ha 20 min mentors samtal (om vi har de vill säga) och en ridlektion sen slutar jag vid 16 :)! Alltså ingen värdig skoldag, men måste ha närvaron annars hade jag lätt sjukskrivit mig ;).
Kommer passa på att läsa på prov på alla dessa raster jag har idag! 😞

Lördag

Tar det lugnt, vart ute någon timma förut och grejade med lilla kaninen som älskar att bli ompysslad men hatar tydligen att gå i koppel ;). Kaninen har aldrig gått i koppel utan alltid fått gått lös, men nu har vi massa uthus och annat som han kan gömma sig i och att det går lodjur häromkring ;o!
 
Amadeus vilar idag, och han går just nu ensam i hagen vilket kan vara bra för då vet jag hur mycket mat han får i sig, vilket är 8kg/dag. För när han stod tillsammans med hingsten delade de gärna höhög och Amadeus fick i sig mer mat än vad han behöver.. Han har faktiskt gått ner några kilo efter den kylan som var och det var tack vare att han kunde gå utan täcke! 
 
 
 
Jag längtar så mycket till att träna, längtar så mycket till sommaren då allt blir så mycket enklare! 

Min allra bästa vän!

Tar helg och Amadeus också, han får vila 2 dagar nu vilket han förtjänar!
I fredags red vi ute med bett, kan sammanfattas med ett ord - katastrof!
Usch, var en hemsk ägare igår och vill bara ångra det :s!
Livet går vidare och Amadeus lever vidare i hat mot mig ;).

Det värsta just nu är att han inte trivs, han vill inte in i stallet och vill inte in från hagen...
Varför han inte vill in tror jag beror på att han vet att han inte kommer ut i hagen igen, på många timmar!
Men om jag bara kommer för å säga hej så kommer han alltid, men inte när jag har grimman i handen.
Ska iaf snart ta dit en massör som får kolla igenom honom, tror nämligen han har lite problem, men vill inte ställa ner honom för då blir han fet, vilket i sin tur kan leda till fång.

Rida idag!

Eftersom det har vart stenhårt i marken har han fått vila sen fredags, jag har vart ute och gått med honom istället eller tricktränat.
Idag kan jag rida igen, lite lugnt men trav och något galoppsprång är aldrig fel! Kommer rida på gärdet för att han fokuserar inte så bra ute och jag vill att han ska slappna av och arbeta bättre.

Igår hade han inte druckit mycket, inget i hagen eller knappt något i boxen (1/4 hink). Dock innan jag åkte fick jag i honom några liter vatten , 3 hinkar man blandar foder i drack han upp iaf, hade betfor i och mineraler så han fick lite gegga till mat, men han drack åtminstone 👍
Amadeus är så lat så han orkar inte gå till vattenhinken i hagen utan istället äter snö/is medans han tuggar i höt. Han har fri tillgång på vatten och haft hela vintern men inte ska han dricka för de...

Uppdate Amadeus

 
Han är pigg och sig själv idag, hade druckit 1/4 av vattenhinken, vilket är dåligt-även om han hade betfor i vattnet. 
Han drack inget i hagen och får se om han druckit något när jag kommer sen. Han får stå i en ensam hage, med mer snö i och han fick tjockt vintertäcke på idag. Tror inte att det är någon fara nu, men kan inte sluta tänka på det. 
Längtar mer än någonsin att få åka till stallet och bara mysa lite extra! Han får vila idag igen. Det var riktigt hemskt att se honom må dåligt! 
 
Min fina lilla plutt❤ 

Värsta jag vart med om

Åkte till stallet runt halv 12, åkte hem ca 18:30. 
Jag mockade och fixade, plockade sedan in honom för borstning och knoppning, han ska bli lite fin att fotograferas ;). 
Vi gick ut ca 13:20, och var ute ända till ca 16:20, alltså var vi ute i 3 timmar. Vi skrittade endast och jag ledde honom hela tiden, efter han skulle bli fotograferad på olika ställen, och för att jag ville mysa lite extra ;). 
När vi hade ca 30 min hem så fann jag perfekta träd/pinnar att ha i hagen, så tog med mig 4 pinnar, typ 3-4 meter långa var varje pinne, riktigt jobbigt för mig att dra dessa efter mig i 30 min och jag kommer troligen ha träningsvärk i armarna imorgon.. 
 
Efter vi kommit hem så grejade jag lite grann, efter ca 20 min så börjar han snurra runt, gräva i spånet, sparka mot magen, kastade med svansen.. Tänkte först att han skulle bara rulla sig, vilket kan hända att han gör ibland. När han väl la sig ner så rullade han inte med en gång utan låg stilla några sek och sen rulla, det händer sällan han gör, spec inte när jag står bredvid. Han kom upp på benen fort, och sen bajsade han, men svansen och sparkarna mot magen fortsatte. Han la sig igen, rullade inte direkt nu utan låg stilla och kollade mot magen, då fick jag panik... 
Jag tog ut honom i hagen, där är det mycket is så han vågade inte riktigt lägga sig ner, bytte hage till en med endast snö i och han sprang iväg, rullade sig, jag sprang dit för att få upp honom, han sprang ifrån mig och skulle rulla sig igen. Jag tog in honom igen för att försöka ge vatten, ljummet vatten med betfor i, han smakade lite men inte mer. 
Kollade om han ville äta, men de ville han verkligen inte- då är det verkligen fel ;).  
Magen var tyst och inga tarmljud hördes, konstiga var att vi hade ändå  vart ute ca 3h i endast skritt och han bajsade när symtomen var väldigt svaga, han kastade endast med svansen. 
Han fick gå ut i hagen igen och å bajsade han och sen fick han komma in och han fick tillbaka matapptiten sakta men säkert, innan vi åkte var han som vanligt, han åt och han humrade när jag kom med maten. 
Han dricker dåligt med vatten, inatt hade han druckit max 5 liter till 4 kilo hösilage är väldigt lite, natten före hade han druckit lite mer men inte tillräckligt mycket. Jag gör vattent ljummet när det är kallt, just för att ska dricka mera, men han dricker väldigt dålig. Ikväll får han ha betfor i vattnet, och även ett tjockare vintertäcke i hagen imorgon, och även betfor i vattnet imorgon. 
Han har troligen aldrig haft kolik i hela hans liv, vilket gör att jag har gjort något fel, jag är super noga med vad jag ger honom för foder, men inte tillräckligt. Han får ingen kraft, försöker göra så han dricker mera, ställer tex inte upp honom på gången för att i boxen har han tillgång till vatten och det har han inte om han står uppbunden.  
 
Det var det värsta jag vart med om, det var riktigt hemskt även om han inte hade sådär jätte stora problem , tänk om han skulle få fång, kraftigare kolik anfall- jag skulle dö!
Nej, hoppas jag slipper se det igen. 
 
 
Jag har världens finaste ponny, världens bästa vän, den som alltid finns där. Dagen har vart bra, och en riktigt hemsk dag som tillslut slutade bra! 
RSS 2.0