Lite överdrivna saker

 
* Jag skrittar alltid av för hand efter ett hårt ridpass, går in tar av allt och sätter på grimma bara för han inte ska ha bett i munnen och mig på ryggen, känns taskigt att sitta kvar när han gått ett dressyrpass.
 
*Jag vill inte ha täcke på just för jag tycker så synd om honom, sitter åt på bogen, klumigt m,m. Han har täcke vid regn, eller vid jätte kallt väder, men på sommaren går han alltid utan täcke! 
 
* Jag har dåligt samvete av att jag stänger in honom i box, vem häst vill egentligen stå på box? Funderar fortfaranade på lösdriften nära pappa.... 
 
* Varje gång vi rider ut så är jag livrädd för han ska få senskada när han gör sina  egna avsaktningar från galoppen och får värtsa obalansen och slängtraven..
 
*  Jag måste alltid måste ge honom hö i hagen innan vi rider, även alltid när jag lämnar honom i hagen/boxen. Klarar inte se honom kolla efter mig när ja går därifrån, utan ger honom mat för att inte kolla efter mig. Före ridning klarar jag inte av tanken av att veta att han är hungrig... Skulle han inte få mat så blir han en surpelle, märks direkt när han vill ha mat på kvällen, då blir han sur, gör saker han inte får m,m. 
 
* När jag ger hö klarar jag inte lägga det på ett ställe, utan måste gå runt och lägga i olika högar, bara för han ska röra på sig och hans mat håller längre och det är roligare för honom och gå och leta efter maten. 
 
* Jag blir stressad av att ha endast 3 timmar på mig i stallet, för helst skulle jag vilja borsta 40 min innan ridning och 1 timma efter... Får dåligt samvete om jag blir klar på 20min, och rider en timma och får borsta 30 min efter. Känns som jag inte tar hand om honom. Nu när jag är på praktik har jag endast 3h på mig i stallet. Fast jag snart börja ta min moped och då kan kommer jag vara i stallet typ till 21:30 eller nått... 
 
* Jag blir lycklig av att endast tänka på Amadeus, och bara jag ser honom skrattar jag av lycka. 
 
*Jag säger alltid "jag älskar dig" innan jag lämnar honom, för det ska vara det sista jag säger till honom ifall han skulle dö. Typ att stallet brinner ner. 
 
* Jag vet att jag är sveriges största ponnytönt. 
Bara för han är mitt liv, så måste jag kunna riskera lite också. Han betyder verkligen allt, om jag själv skulle bestämma så skulle jag ha honom på box 24/7 för att minska skaderisken, ha benskydd i hagen/vid ridning, men Amadeus skulle hata det livet, han skulle nästan hellre dö av att stå inne i box 24/7. Jag måste riskera skador, för om Amadeus ska ha ett så bra liv som möjligt. Jag kan inte förstå hur folk kan stänga in sina hästar i boxar 24/7, hur kul liv är det?. Många säger att, min häst fryser lätt, min kan inte gå på bete, måste tävla, min kan inte gå ute 24/7. Vill man sin hästs bästa så klart som fan det går att lära hästen det, men är man egoistisk och tänker på sig själv. För hästar klarar mer än vad vi tror. Ok, om hästen nu skulle frysa lätt, men lovar att ungefär 99% på hästar som skulle frysa lätt och sen komma till mig skulle nog inte frysa lika lätt.... Om man skulle vänja av dom redan vid sommaren att inte ha täcke (undantag rakade -såklart)..
 
Jag skulle aldrig i mitt liv kunna jobba/praktisera där hästarna inte får gå i hagen, det är ett krav! Skulle inte klara se hästarnas lidande, se hur jäkla tråkigt dom skulle ha. Tänk själva att stå i en box, gå ut någon timme för ridning och sen in igen. Som ett fängelse, fast även kriminella har ett bättre liv än en häst på box. Det är sjukt!
 
Lycklig häst på sommarbete! Då är Amadeus som lyckligast och även jag  😃
 
 

Praktik

Nu i 5 veckor framåt har jag praktik, har redan gjort en vecka på praktiken. Jag trivs hyfsat bra, är på bellevue ridklubb som även är en stadsbondgård så tar hand om alla olika djur (kaniner, grisar, hästarna, ankor, får, getter och höns). Det är roligt och grisarna är roligast, så himla söta! Blivit lite kär i en minigris, så himla nyfiken och så go som gärna vill bli kliad på 😉
 
Eftersom jag har lite snålt om tid så har han gått rätt mycket på banan, då jag inte hinner rida ut så länge. För vi måste som sagt va gå en omväg, och den omvägen tar lång tid då han är omfotad och att det är asfalt! 
När vi ridit på banan har det inte gått så värst bra, han blir stark och jag rider helt fel. Jag ska sänka kraven, har totalt för höga krav på honom och om han inte når upp till mina krav blir jag frustrerad.. Sen måste jag försöka hitta en liten tränare som kan hjälpa oss, för att ha ridit utan tränare på snart 1år blir riktigt jobbigt! Men hittar ju ingen, för jag kan ju inte åka till ett annat ställe utan tränare måste kunna komma till mig och där är det svåra....
 
Tävling om 11 dagar känns ju sådär, fast vi åker och kollar hur de kommer gå... Lb är ju ett enkelt program så. Den 25 maj ska jag kanske  prova starta la:1, men vore bra å träna någon gång före.
 
 

Roligaste ponnyn...

Vi red ut som vi inte gjort på 5 dagar, och Amadeus blir rädd för allt när han inte fått varit ute och kollat. Så han vägrade gå på 1 ställe, galoppen stoppade vi heeela tiden, vägrade gå i kanterna då diket kan ha farliga tänder. Amadeus är ömfotad bak, och för att ska kunna slappna av i steget behöver han gå längskanterna men han vill gå i mitten där det är massa smågrus så han är lite ömfotad...
 
Tillbaka från våran långa ridtur på 1-2h bara för vi måste ta en lååång omväg, asfalt hela vägen= kan inte trava, han är ömfotad och går saktar. Så den långa omvägen tas ju bara i skritt och efter vi ridit klart gick jag sista halvtimmen.
 
När vi var tillbaka så hade jag lång tid på mig att fixa med Amadeus, så jag gick ut och gjorde mina övningar Amadeus hatar (skänkelvikning, öppna och sluta), han gjorde dom rätt bra igår. Han sköt inte ut bogen så ofta och när vi gjorde skänkelvikningarna så rann han inte bara iväg.
Så igår provade jag att trava, och han gjorde det klockrent! Öppna i svåra varvet gick ju lite sämre men mycket bättre än när jag sitter på ryggen, och öppnan i det lätta varvet så gick han klockrent! Skänkelvikningarna lika så!
Han "kastade" med svansen i traven för han tyckte det var jobbigt, och det han inte gjort på jag vet inte hur länge! i tex öppna så började vi med skritt och sen skulle han komma till trav men behålla öppnan, det tyckte han var jobbigt!
Han är så rolig för han blir så mycket enklare att jobba med från marken än från ryggen, och då jobbar vi i grimma. Han kan gå från låg form till hög direkt, bara om jag hjälper till lite, han gör öppna, skänkelvikningar och sluta bättre från marken. Han jobbar helt enkelt bättre när jag hjälper honom från marken! Dock så orkar jag ju inte springa 1h för att göra övningarna!
 
Men han är iaf riktigt rolig att jobba med från marken och jag blir bara så glad!!!

Mjukgörande uppgifter

Dom tre senaste dagarna har jag inte ridit utan vart på ridbanan/gärdet och gjort övningar som öppna, sluta, skänkelvikningar och lite bakdselsvänningar. Amadeus har väldiga problem med sluta, öppna och skänkelvikning åt ett varv. Han är ojämnt musklad så kan bero på det, men även att han är tror att de gör ont och måste komma över en gräns... 
Som förra året så var jag tvungen att bli riktigt förbannad en gång för att få honom göra öppna, och efter det så klarade han göra öppna i små mängder och blev allt starkare men har fortfarande svårt och vill gärna springa iväg.. 
Så istället för att bråka uppe på ryggen så hjälper jag honom att från marken och han gör faktiskt sluta nästan utan problem, dock så klarar han några steg, men på ryggen går det knappt ett steg. 
 
Så idag (lördag) vilar han, och på söndag ska jag rida ett hårdare dressyrpass och se om det känns någon skillnad,  tror inte att de gör de efter bara 3 gånger, men om jag kanske gör det 1-2 gånger i veckan så kanske han klarar det lättare från ryggen sen utan att jag ska behöva bli hård i handen bara för han vill öka farten och dra upp huvudet. 
 
Han går även i lätt i form i endast grimma om jag är på marken än med bett och jag sitter på ryggen :o! Fast han går ofta i lägre from i grimman än hög, men det är ju bra för då kommer ryggen upp lättare och jag kan inte ha tvingat ner honom på något vis. Han är välriden min lilla pojke, som den grandprix hästen som reds i endast grimma och klarade alla övningar (öppna, sluta, galoppbyten m,m).
Jag är glad att Amadeus går i form i endast grimma för det betyder att han vill gå där nere, han stretar inte emot, blir inte spänd m,m. Hur många välridna häst klarar gå i from i endast grimma? Kanske mer än vad jag tror, kanske mer än någon tror! 
 
Film kommer kanske om jag orkar och fattar, så kommer det film när han gör sluta ;).  Slutan är inte bra, men mycket bättre än när jag sitter på ryggen! 
 
Amadeus har gått ner väldigt mycket i vikt, känner äntligen revbenen, men han typ "kraftmage" (sitter typ vid ryggraden men 10-20cm längre ner), men han får knappt någon kraft och utan kraften får han inte tillräckligt protien, så det är inte för att jag ger för mycket.. 
Har iallafall köpt sojamjöl och lusern som jag håller på att vänja in så ska han få mer muskler. Vårat hösilage har väldigt dåliga värden i protien så han måste ha tillskott av protien, så han har tappat lite muskler men det går upp snart bara han får i sig tillräckligt av protienet! :)
Min tjocka ponny i vintras, men han behövde va tjock så han kunde gå utan täcke, Haha fast inte riktigt så tjock som han var just då, men han frös iallafall inte även om det hade fallit ner snöblask hela dagen och han stod utan täcke! :D
 
 

Första tävlingen iår blir

1maj, ska tävla lb:1 på Karlstad Ridklubb! Har inte anmält mig än, men bara mamma har laddat över pengar så anmäler jag mig! :)
 
Sen andra tävlingen blir troligen 25 maj i hagfors, lb:1 och kanske la:1 :)! 
 
Amadeus fyllde 15 år igår, han börjar bli gammal nu.... ;). Han blev nyskodd fram och blev barfota bak , lite ömfotad men vet inte om han var ömfotad fram för de brukar han bli efter man skott honom, ska prova rida lite längre och se vad bakhovarna säger ;). 
 
Sen ska jag åka till Åmotfors för att träffa min kusin Nathalie och sova över där och så åker jag hem till Amadeus på onsdag igen ;). 
 
RSS 2.0